Jobbak -e mint a kutyatáp: a fagyasztva szárított és a levegőn szárított eledelekről

Gyorskaja, azaz kutyatáp helyett egyre többen keresnek természetes alternatívát kedvenceik táplálására. A fagyasztott BARF menük mellett a természetes étrend iránti megnövekedett igényekre reagálva egyre több gyártó ruház be új technológiába, megjelentek a piacon levegőn szárított, dehidratált és fagyasztva szárított menük.
Jobbak -e egyáltalán, mint a kutyatápok
, és a fagyasztva vagy a levegőn szárított menü közelít -e jobban a BARF étrendhez?

A címkéken nehéz a sorok mögött olvasni, a reklámokból könnyen téves következtetéseket vonhatunk le.

Mi a lényegi különbség a fagyasztva szárított és a levegőn szárított termékek között?

Fagyasztva szárított eledelek

A fagyasztva szárítás az egyetlen olyan technológia, amely esetében a termék 100%-ban NYERS, ÉLŐ marad. Mivel a mikroorganizmusoknak vízre van szüksége és itt a nedvességet kivonjuk a termékből (5-7% nedvesség marad benne), így a késztermék hűtés nélkül hosszú eltarthatóságot biztosít. Legnagyobb előnye, hogy a gyártási folyamat során nem sérülnek a vitaminok, ásványi anyagok, az aminosavak, zsírok, probiotikumok sem. Az enzimek jelentősége óriási a nyers étrendben: ha élő, enzimeket tartalmazó (nyers) ételt adunk a kutyának, a hasnyálmirigyet tehermentesítjük, kevesebb enzimet kell termelnie - ez egy ragadozó gyomor számára fontos, ez a természetes állapot.    

A fagyasztva szárítás során nem halnak el az enzimek, a termék élő marad, mintha csak nyers lenne - ez a levegőn szárításra nem igaz.

Az alapanyagot először nyersen lefagyasztják, így a benne lévő víz jéggé válik és ebben a formában vákuum segítségével kiszakítják a vízmolekulát a jégkristályból. A termék 100%-ban nyers marad, nincs hőkezelés - ebben különbözik a levegőn szárítástól, vagy dehidratálástól, egyben ez az eljárás egyik legnagyobb értéke.

Remek megoldás a nyers étrendtől idegenkedőknek és BARFOS kutyáknak is utazások alkalmával, ha nem tudjuk megoldani a hűtést, ugyanakkor nem szívesen mondanánk le a nyersről.

A fagyasztva szárítási technológia szemléltetéséhez nézzünk egy szem szőlőt:
Ha egy szőlőszemet aszalunk, szárítunk, mazsola lesz belőle. Ha ugyanezt a szőlőszemet fagyasztva szárítjuk, szinte ugyanúgy fog kinézni, mint előtte, nem változik a formája, az állaga, sőt az illata sem. A színe változhat minimális mértékben az oxigén hatására, ami a minőséget nem befolyásolja.

A technológia lassú és energiaigényes, a berendezés vagyonokba kerül, így a termék drága - ez az egyetlen igazi hátránya.

Dehidratált és levegőn szárított állateledelek

A dehidratálás és a levegőn szárítás hasonlítanak némileg a fagyasztva szárításhoz, gyakran elhangzik hogy majdnem ugyanaz, csak olcsóbb.
Ez annyiban igaz, hogy a dehidratálás és a levegőn szárítás során is kivonják a nedvességet az eledelből, azonban ehhez meleg levegőt használnak, azaz hőkezelik.
A legtöbb gyártó nem adja meg, milyen hőmérsékletet használ, csak annyit, hogy “alacsony hőmérsékleten”, ami egyébként általában 60 - 80  °C között szokott lenni. Kisebb mértékben, de változik a tápanyag struktúrája és formája is (ld. fenti mazsola példája), a késztermék nem nyers és nincsenek benne enzimek. A vitaminok, ásványi anyagok kisebb mértékben károsodnak, mint a 180 °C körüli extrudálási folyamat, azaz a kutyatáp gyártás során. 

Minőségi különbségek 

Ha a termék címkéjén több keményítőt tartalmazó összetevővel is találkozol, például burgonya, édesburgonya, hüvelyesek, nem jó jel a minőségre nézve.

A legdrágább gyártási technológia sem képes feljavítani a gyártáshoz felhasznált alapanyagok minőségét és nem képes megváltoztatni a receptúrában lévő összetevők arányát sem.
Ezért is fontos, hogy a gyártó hitelességét tartsd szem előtt a választásnál. Örültem, amikor partnerünk, a több évtizedes tapasztalatokkal bíró MUSH ruházott be fagyasztva szárítási technológiába, a finnektől megszokott nemes egyszerűséggel a közkedvelt MUSH BARF komplett menüiket készre gyártják, majd fagyasztva szárítják. 

Nem a fagyasztva szárított menü lesz a mindennapok eledele

Legyünk őszinték: figyelembe véve az árát, a fagyasztva szárított menü valószínüleg nem a mindennapok eledele lesz, kivéve, ha kistestű kutyád van, aki keveset eszik naponta és bármely oknál fogva idegenkedsz a nyers étrendtől.
Inkább alkalmanként, utazáshoz praktikus, erre a célra kiváló, kompromisszummentes választás.

Forrás:

https://www.researchgate.net/publication/332263519_Beynen_AC_2017_Raw-positioned_dog_foods

https://www.researchgate.net/figure/Protein-calcium-and-phosphorus-contents-of-raw-deep-frozen-and-freeze-dried-dog-foods_tbl2_332263519

https://www.researchgate.net/publication/375583438_Standardized_amino_acid_digestibility_and_nitrogen-corrected_true_metabolizable_energy_of_frozen_raw_freeze-dried_raw_fresh_and_extruded_dog_foods_using_precision-fed_cecectomized_and_conventional_roo

Previous
Previous

Tojás a kutyatálban?

Next
Next

Van -e keresnivalója az almának a kutyatálban?